Skole 9910 Bjørnevatn
- Byggherre: Sør-Varanger kommune
- Oppdragsgiver: Byggmesteran AS
- ARK: HUS Arkitekter as og Archus arkitekter AS
- Størrelse: 30 500 m2 uteområder/lekeplass/atkomstvei
-
Beskrivelse:
Konkurranseforslag utarbeidet i samarbeid med HUS arkitekter og Byggmesteran AS. Forslaget ble kåret til vinner av pris og designkonkurransen og er videreutviklet gjennom samspillfase i god og produktiv dialog med brukere og byggherre før utarbeidelse av byggetegninger for utførelse 2018-2019. Prosjektet omfatter uteområder for 10 trinn barne- og ungdomsskole samt kulturskole og nærmiljøanlegg og blir et viktig samlingspunkt, en kulturinstitusjon, for lokalsamfunnet.
Tomta er flott utsiktstomt på Bjørnevatn og hadde viktige eksisterende kvaliteter som prosjektet har søkt å videreføre. Overvann håndteres hovedsakelig lokalt ved infiltrasjon gjennom lokale forsenkninger/regnhager med pukk nedløp. Formmessig spiller prosjektet på det småkuperte landskapet i området - med små “øyer” og terrengformasjoner som gir romdannelser og soner for lek og opphold. Prosjektet er tilpasset det særlig tøffe klimaet på Bjørnevatn med lang vinter, lave temperaturer og mye snødrift. Snøsmelting er ivaretatt gjennom slukplassering og vinterplan med brøytemønster. Vegetasjon er også valgt ut fra høy herdighet og evne til å tåle snødekke.
Prosjektet ble utviklet i tett dialog med HUS/Archus og Byggmesteran gjennom pris og design konkurransen. Fagansvarlig LARK fra konkurranseforslag og rammesøknad til beskrivelse og byggeoppfølging.
Klimatilpasning: Mikroklima er optimalisert ved plassering av funksjoner og etablering av oppholdsplasser i forhold til lav solvinkel og le for vind fra ulike retninger avhengig av årstid. Tremmegulv langs bygg mot sør - her er det bart og godt å leke når snøen smelter og resten av skoleplassen kan være isete. Det mørke bygget fanger også varme når solen står lavt og bidrar til å bedre mikroklimaet ved plattingene. Aktiviteter tilpasset sesongvariasjoner fra skilek området, akebakke og bålplasser til lekeutstyr og kunstgressbane.
Miljø: Lokal overvannshåndtering, bevaring av eksisterende vegetasjon, god kobling mellom skoleområde og bevart skog rundt slik at ungene får et forhold til naturen rundt og inviteres til å bruke den. Eksisterende stier tatt vare på og integrert for å invitere til at ungene går og sykler til skolen. Steiner fra tomta er tatt vare på og plassert i lekeområdet som lekeskulpturer. Et svaberg som dukket opp under bygging ble også bestemt bevart og rensket som lekeberg for ungene.
BIM: Tegninger produsert med AutoCad 2D + Civil 3D/IFC og xml 3D + dxf med høyder levert for maskinstyring