Gå til innhold
-
Oppdragsgiver:
Den svenske Boverket, ArkDes, Energimyndigheten, Vinnova og Formas, gjennom Rådet för Bærekraftige Byer, sammen med kommunene Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Skellefteå og Umeå.
-
ARK:
Team: Mareld landskapsarkitekter, økolog Kar Anne Bråthen, kunstner/designer Ramona Salo, Samfunnsviter Heiti Ernits
-
Beskrivelse:
Innenfor utlysningen av "Visioner i nord steg 2" har teamet "När horisonter möts" fått i oppdrag å utvikle Älvrummet i Gällivare. I kjølvannet av den grønne omstillingen pågår en av historiens største industrielle og samfunnsmessige transformasjoner i Nord-Sverige, som vil gi stor innvirkning på både lokalsamfunn og landskap. Se også mer informasjon om prosjektet på denne nettsiden: https://www.horisonter.nu/
Prosjektområdet Älvrummet er synlig fra vei E45 og annonserer Gällivare. Den ligger bare et steinkast fra sentrum, hvor den populære Kulturstien går langs elva. Beliggenheten utgjør et viktig bindeledd mellom byområdet Gällivare og fjellet Dundret, både geografisk og opplevelsesmessig.
Vårt utgangspunkt er landskapet i sin helhet, med alle dets historiske, kulturelle og økologiske lag. I løpet av arbeidet har vi fått svært verdifulle innspill, spesielt fra lokale kilder. Vi har blitt møtt med nysgjerrighet, interesse, forsiktighet og skepsis – alt like viktig for vår forståelse av stedet og samfunnet. Gjennom flere stedsbesøk, samtaler, undersøkelser i databaser og arkiver, inventar på stedet og studier av lokalaviser og litteratur har vi bygget et bredt bilde av Gällivare og Älvrummet. Dette bildet omfatter blant annet stedets tidlige historie, næringsutvikling, naturtyper og nøkkelarter, samarbeid mellom kommunale forvaltninger, kulturliv og fremtidsprognoser. Det er en kompleks historie hvor mange interesser kolliderer, hvor fortid møter fremtid.
Flytting er en del av Gällivares DNA. Å flytte materialet krever tid og ressurser, men er fullt gjennomførbart. Den immaterielle eiendelen kan imidlertid ikke flyttes – den må gjenskapes og bygges opp igjen, og dette krever en bevisst og langsiktig strategi.
Gjennom en stedsskapende prosess, der innbyggerne i Gällivare inviteres til å delta, ønsker vi å utvikle Älvrummet gjennom workshops som kobler til kultur, kreativitet og natur. I verkstedene skal det bygges prototyper der historiske utfordringer tas opp og fremtidige behov for Gällivare utforskes. Workshopene er rettet mot ulike grupper i befolkningen, og dette er en viktig del – å knytte sammen mennesker som i dag ikke har så mange kontaktpunkter. Gjennom møter og fellesskaping kan grenser mellom grupper krysses og kulturutveksling styrkes. I mindre lokalsamfunn betyr møter mellom mennesker mye og fører til at 1+1 blir mer enn 2.
Målet med 2025-prosessen er å skape et fysisk sted for kulturelle uttrykk og møter sammen med lokalsamfunnet. Det materielle resultatet bør være en invitasjon til videre materielle og immaterielle prosesser i rommet i årene som kommer. Under workshopene får folk en stemme i utviklingen av stedet og samfunnet. De blir en del av en læringsprosess hvor alle har noe å bidra med, samt en kreativ prosess hvor deltakernes innsats gjenspeiles i resultatet. Det startes en prosess i 2025 som deretter kan fortsette i Älvrummet og overføres og oppskaleres i hele kommunen. Forslaget har også potensial til å gjentas i andre samfunn i Nord-Skandinavia. Prosjektet vårt dekker arbeidet i løpet av 2025, men vi har en visjon for hvordan prosessen kan fortsette frem til 2035. Funnene vi gjør i løpet av vårt arbeid kan bidra til å finne nye måter å bruke Älvrummet på og fungere som en pilot for en flerårig prosess hvor mer permanente behov for Gällivare utforskes.
Vår langsiktige visjon er at Älvrummet skal utvikle seg til et område hvor lokal kulturhistorie, historier, natur og kreativitet løftes frem og spres til andre deler av Gällivare og Norrbotten.